Nobelprize.org
Lists of Nobel Prizes and Laureates

English
Swedish

Pressmeddelande

 

Nobelveckans hedersgäster anländer till Stockholm

3 december 2010

För 2010 års Nobelpristagare har två intensiva månader passerat sedan tillkännagivandet av årets Nobelpris i oktober. Nu anländer nio pristagare till Stockholm för att firas under en vecka av vetenskapliga och kulturella evenemang som kulminerar i Nobelprisutdelningen och Nobelbanketten den 10 december. Samma dag delas Nobels fredspris ut i Oslo.

Nobelveckan inleds den 6 december med ett informellt besök på Nobelmuseet i Börshuset i Gamla Stan. Dagarna därpå, den 7 och 8 december, håller pristagarna sina Nobelföreläsningar. Föreläsningarna ges i Aula Magna på Stockholms universitet (fysik, kemi och ekonomi) och på Svenska Akademien (litteratur).

Nobelpristagaren i fysiologi eller medicin, Robert G. Edwards, kommer inte att närvara i Stockholm på grund av hälsoskäl. Den 7 december hålls ett symposium till hans ära på Karolinska Institutet där tre framstående forskare inom området kommer att medverka, varav en är pristagarens kollega sedan många år; Professor Martin H. Johnson.

Den 8 december får Nobelpristagarna njuta av årets Nobel Prize Concert med den världsberömde amerikanske violinisten Joshua Bell och de Kungliga Filharmonikerna under ledning av Sakari Oramo. Konserten arrangeras av Nobel Media AB i samarbete med Stockholms Konserthus.

Nobeldagen den 10 december inleds med den traditionsenliga Nobelprisutdelningen på Konserthuset där årets Nobelpristagare får motta sina Nobelmedaljer och Nobeldiplom. För de musikaliska inslagen står Kungliga Filharmoniska Orkestern under ledning av Gustaf Sjökvist. Solist är Katarina Karnéus, mezzosopran, som bland annat framför stycken av Gluck och Rossini. För blomsterarrangemangen i Konserthuset svarar Helén Magnusson från Hässelby Blommor.

På Nobelbanketten i Stadshuset kommer gästerna att avnjuta 2010 års Nobelmeny samt ett divertissemang skapat av koreografen Birgitta Egerbladh. Till den specialkomponerade underhållningen har Birgitta Egerbladh hämtat inspiration från Nobelbanketten som evenemang och från forskarens kreativa process. Bakom blomsterarrangemangen i Stadshuset står Gunnar Kaj.

Ansvariga för kompositionen av årets meny är Niclas Wahlström, A Kind of Cooking AB samt Magnus Johansson, Xoko. Ansvaret för middagens genomförande ligger på Stadshuskällaren/Profilrestauranger genom källarmästare Patrik Högberg och Chef de Cuisine Gunnar Eriksson. Gastronomiska rådgivare till Nobelstiftelsen är Fredrik Eriksson, Långbro Värdshus, Restaurangakademiens kreativa ledare och Gert Klötzke, professor i gastronomi vid Umeå Universitet.
 
Nobelveckans officiella program avslutas den 12 december med Nobelpristagarnas individuella besök på Nobelstiftelsen. Då diskuteras detaljerna kring överföringen av prispengarna och pristagarna återfår sina medaljer och diplom, som under Nobelbanketten har ställts ut i Gyllene Salen.

Följ Nobelveckan på Nobelprize.org

Samtliga Nobelföreläsningar sänds live på Nobelprize.org och kommer därefter att finnas tillgängliga som video on-demand. Ceremonierna i Oslo och Stockholm kommer att sändas live på Nobelprize.org, kl. 13.00 respektive 16.30, den 10 december.

Under Nobelveckan genomför Nobel Media AB intervjuer med Nobelpristagarna som kommer att publiceras som video on-demand på Nobelprize.org vid ett senare tillfälle.

Även tv-programmet Nobel Minds (Snillen spekulerar), en samproduktion mellan Sveriges Television och BBC World på uppdrag av Nobel Media AB, kommer att finnas tillgängligt på Nobelprize.org framöver. I årets upplaga av Nobel Minds, som spelas in under Nobelveckan, leds diskussionen av Matt Frei, BBC.

Material som publiceras på Nobelprize.org

PM för press med detaljerad info om Nobelveckan: 3 december kl. 13.00
Huvudbordet på Nobelbanketten: 9 december 14.00
Presentationstalen vid Nobelprisutdelningen: 10 december 16.30
Nobelmeny: 10 december 19.00
Pristagarnas tacktal publiceras senare under kvällen den 10 december

 

Presskonferenser under Nobelveckan 2010

6 december, kl 12.00, på Svenska Akademien, för Nobelpristagaren i Litteratur. För information: www.svenskaakademien.se

7 december, kl. 9.00, på Kungl. Vetenskapsakademien, för pristagarna i fysik, kemi och ekonomi. För information: www.kva.se/en/pressroom

9 december, kl 13.45, i japanska ambassadens regi på Grand Hôtel, Royals Festvåning, för årets japanska pristagare. Presskonferensen hålls på japanska. För information: nobelpress@japansamb.se

För vidare information om Nobelveckans program och kontaktuppgifter till de organisationer som nämns ovan besök pressrummet på Nobelprize.org: http://nobelprize.org/press/index.html

Kontakt: Annika Pontikis, Informationsansvarig, Nobelstiftelsen
E-post: annika.pontikis@nobel.se, tel: 08-663 27 65  
© Nobelstiftelsen 2010. Nobelpriset®, Nobelprize.org®, Nobel Media®, Nobelmuseet®, Nobel Prize Concert® och Nobelmedaljen är Nobelstiftelsens registrerade varumärken.

 

Share this:
To cite this page
MLA style: "Nobelveckan 2010". Nobelprize.org. Nobel Media AB 2014. Web. 21 Sep 2017. <http://www.nobelprize.org/nobel_organizations/nobelfoundation/press_releases_archive/2010/nobel_week_10_sv.html>

Recommended: